Skip links

Reforma integral i accessibilitat

Reforma integral i accessibilitat són dos aspectes a tenir molt en compte quan vivim una etapa de la nostra vida en què tenim, o hem de considerar, possibles limitacions. Potser avui aquestes limitacions siguin menors, però la reforma del nostre habitatge ha de durar anys. Per tant, la previsió és realment important.

Aquí t’expliquem com aconseguir que el teu habitatge sigui més segura i t’aporti més autonomia després de la reforma integral.

Elements fonamentals per fer el teu habitatge accessible

Per aconseguir una reforma integral del teu habitatge que la converteixi en més segura i augmenti la teva autonomia, present i futura, hem de tenir-lo en compte des del moment de projectar-la.

El projecte adequat ens permetrà realitzar un disseny que s’adapti i modifiqui l’espai, conjugant perfectament reforma integral i accessibilitat.

Facilitat de moviment

Hem de poder moure’ns sense impediments al llarg de tot l’habitatge. Això comença des de la porta d’entrada fins als passadissos i passa per les portes i accessos interiors. Haurien de tenir una amplada mínima de 80 cm per poder desplaçar-se amb un caminador o una cadira de rodes.

A més, en totes les estades, hem de dissenyar la distribució dels mobles pensant que les zones de pas han de permetre també el lliure moviment amb cadira de rodes o caminador.

Per descomptat, l’alçada i ubicació d’interruptors, endolls i tancaments de portes i finestres ha de ser l’adequada per poder assolir-los, fins i tot des d’una cadira de rodes.

El bany és una de les estances més delicades a l’hora de pensar en l’accessibilitat. Caldrà que prescindeixis de la banyera i optis per una dutxa. A més, el vàter deu ser alt i disposar de barres de subjecció. La porta del bany haurà d’incorporar un pestell que pugui obrir-se des de la part exterior per poder entrar en cas d’una caiguda.

Si el teu habitatge té escales, et recomanem que facis les adaptacions necessàries per poder instal·lar un elevador. Tria el que millor s’adapti al teu espai, ja sigui ara o en el futur. A més, si la distribució del teu habitatge ho permet, has de situar en la mateixa planta les estades de major ús, incloent el dormitori, per evitar haver d’utilitzar les escales de manera habitual.

Estades segures

La reforma integral haurà d’eliminar els elements insegurs del teu habitatge.

Així, el sòl de tot l’habitatge ha d’evitar que puguis relliscar amb facilitat. Les zones com la cuina i el bany són especialment sensibles en aquest aspecte, per tant mereixen una major atenció. Caldrà triar materials antilliscants per a la dutxa, per exemple. També les escales són un altre punt d’atenció i requeriran de la col·locació de bandes antilliscants en cada esglaó.

A la cuina també recomanem que instal una vitroceràmica d’inducció, que evitarà cremades en cas de donar-te suport de forma involuntària.

També han d’evitar-se diferents altures en el paviment que puguin causar ensopegades o dificultar el pas de cadires de rodes o caminadors.

Hi ha mobles que poden formar part de la reforma integral, com són els armaris o les prestatgeries. Un armari encastat ben ubicat, evitarà tenir un moble que pot ser causa d’entrebancs, mentre que una prestatgeria d’obra, en cas que et recolzis en ella, no cedirà, evitant així una possible caiguda.

Mobles i accessoris adequats

En general, els mobles han d’estar ben triats perquè el seu ús sigui segur i et permeti moure’t amb facilitat. Així, et recomanem el següent:

  • El llit ha d’haver una altura mitjana que permeti pujar i baixar sense esforç.
  • Els armaris no han de ser molt alts.
  • Evita catifes i moquetes.
  • Els mobles han de tenir cantells arrodonits.
  • Els sofàs i butaques han de ser alts, així et resultarà més fàcil aixecar-te.
  • Les cadires haurien de tenir un suport de mitja alçada i braços.

Aquestes són algunes dels consells que et donem des Construhogar si estàs pensant una en reforma integral considerant l’accessibilitat del teu habitatge.

Comença amb Construhogar la teva reforma integral accessible, demana ara el teu pressupost sense compromís.

Abrir chat