Skip links

Reforma integral d’un bany sense finestres

Si estàs pensant en la reforma integral del teu bany sense finestres i vols que a l’acabar sembli que sí les tingui, aquí et desvetllem les claus per aconseguir-ho.

Si no hi ha finestres no hi haurà ni llum ni ventilació naturals, però tenim múltiples solucions per a les dues limitacions. Cal estudiar bé l’espai i definir la millor solució per a cada un dels problemes que aquest tipus d’estada presenta.

A què ens obliga la normativa en vigor

És fonamental conèixer a què ens obliguen la normativa en vigor. Per a això hem d’anar a el Codi Tècnic de l’Edificació, en concret a el Document Bàsic sobre salubritat. En a l’apartat 3 sobre qualitat de l’aire interior és on trobem les pautes a seguir.

Hem de considerar que el bany és una estada més de l’habitatge i aquesta, en el seu conjunt, deu disposar d’una ventilació adequada.

Resumint el que trobem en el CTE hem de considerar aquests punt:

 • L’aire ha de circular des dels locals secs als humits, sent el bany un local humit, que ha de comptar amb obertura d’extracció.
 • L’obertura d’extracció ha d’estar connectada a un conducte d’extracció i situada a una distància de terra major 180 cm, a una distància de sostre menor de 20 cm i a una distància de qualsevol racó o cantonada vertical major de 10 cm.
 • Un mateix conducte d’extracció pot ser compartit per lavabos, banys, cuines i trasters.
 • El cabal de ventilació mínim que ha de permetre l’obertura d’extracció ha de ser de 15 l / s (54 m3 / h) en lavabos i cambres de bany.
 • No són, per tant, requisits complicats de complir.

Aconseguir la ventilació més adequada

En primer lloc, i atenent a la normativa esmentada, hem d’assegurar una correcta ventilació. Amb això garantirem:

 • Eliminar o reduir a l’màxim la humitat de l’estada amb el que evitarem l’aparició de taques, fongs i males olors produïdes que arribaria a produir.
 • Extreure les males olors de l’ús de l’bany.
 • Evitar l’acumulació dels gasos que desprenen els productes de neteja utilitzats habitualment al bany i que poden arribar a ser tòxics, en alguns casos.

Hi ha diferents solucions per aconseguir la suficient ventilació del nostre bany sense finestra.

En primer lloc tenim la ventilació natural. Es pot donar el cas que puguem realitzar una obertura d’extracció amb les característiques necessàries per assegurar que, només amb la ventilació natural sigui suficient per aconseguir l’objectiu que, d’una banda ens exigeix ​​la normativa, però que, a més, ens proporcions el confort suficient . Aquest sistema, al no instal·lar un extractor elèctric, té com a avantatges principals que no es necessita realitzar instal·lació elèctrica i evitarem el sempre audible so de l’extractor. No serà la solució més freqüent, encara que en alguna situació podria ser possible.

En general haurem de recórrer a sistemes mecànics d’extracció i aquí és realment important fer una bona elecció i instal·lació que hauran de complir amb els següents punts:

 • L’extractor estarà col·locat en el lloc adequat. Està prohibit posar-ho sobre la dutxa o banyera, però a més, serà molt més eficaç si està el més allunyat possible de l’entrada d’aire de l’bany (la porta o alguna reixa de ventilació).
 • El volum d’aire extret deu ser l’adequat per al volum de l’estada.
 • Estèticament buscarem el millor resultat, ja sigui col·locant l’extractor dins el fals sostre o de l’tub d’extracció i així evitant que es vegi, o instal·lant un model que encaixi bé amb el revestiment i resta d’elements de l’bany.
 • Tant l’elecció com a instal·lació, si cal amb elements aïllants, ha d’aconseguir que el nivell de soroll de l’extractor no sigui molest.

Quins elements podem millorar en la reforma integral d’un bany sense finestres

Però no només hem de fixar-nos en la ventilació. Com dèiem a el principi, la manca de finestres també ens limita la llum natural que hi haurà al bany i redueix la sensació d’amplitud, però estem a temps d’evitar aquests inconvenients mitjançant la reforma integral que estem fent.

Algunes idees que poden servir-nos per tenir un bany de pel·lícula són:

 • Col·loca una mampara de vidre.
 • El lavabo en posició alta.
 • Mobles suspesos amb il·luminació inferior.
 • Aposta pels colors clars.
 • Revesteix de mirall alguna de les parets.
 • Utilitza les làmpades més adequades per il·luminar tots els racons, combinant-les amb una posició estratègica d’algun mirall.

En resum …

Si tens un bany sense finestra i és el moment de fer la seva reforma integral, assegura’t que la ventilació sigui perfecta, ja que d’això dependrà el confort de l’estada com la seva permanència durant molt de temps lliure d’humitats, però no descuidis altres aspectes que et permetran no trobar a faltar una bona finestra i faran que la teva bany sigui lluminós i ampli.

Ara que ja saps com fer que el teu bany sense finestres llueixi com el millor, contacta amb el nostre equip per començar la teva reforma i dóna-li a la teva llar un aire nou. Demana ja el teu pressupost!

Abrir chat