Skip links

Les instal.lacions són el bàsic en una reforma integral

Quan imaginem el nostre habitatge després d’una reforma integral no solem pensar en les instal.lacions. Ens quedem amb el que es veu, amb el que perceben els nostres sentits. No obstant això, és fonamental que la renovació de les instal.lacions de l’habitatge es consideri com un bàsic. Serà el factor clau perquè puguem gaudir al màxim d’això que veiem i que els nostres sentits perceben.

Serveixi com a exemple la instal·lació d’aigua. De vegades, prioritzem en el nostre pressupost la col·locació d’uns taulells de somni a la nostra cuina. Això, de vegades, és a costa de mantenir l’antiga instal·lació d’aigua. És bastant probable que en poc temps calgui trencar alguna d’aquestes rajoles per reparar una fuita a la vella canonada.

Segueix llegint i descobriràs algunes orientacions amb les quals evitar problemes, preparar el nostre habitatge per al futur i gaudir al màxim de la nostra llar.

Què instal.lacions tenim al nostre habitatge

La nostra habitatge compta amb múltiples instal·lacions destinades a fer la nostra vida més confortable. Aquestes són les principals amb les que podem trobar-nos o volem tenir a casa nostra i que vam classificar en quatre grups:

 • Instal.lació elèctrica.
 • Instal.lacions d’aigua i d’evacuació.
 • Instal.lació de climatització.
 • Altres instal.lacions:
  • Dades.
  • Antena.
  • Intèrfon.
  • Multimèdia.
  • Domòtica.
  • Seguretat.

Encara que algunes d’aquestes instal.lacions són bàsiques (electricitat i aigua, per exemple), totes són realment importants. Hem de contemplar-les totes en la nostra reforma integral, per evitar problemes amb les instal.lacions velles i deixar-les completament adaptades al futur.

Cumplir amb les normes

La primera consideració que hem de plantejar és que totes les instal.lacions de la nostra habitatge, un cop finalitzada la reforma integral, estiguin d’acord amb les normes en vigor. Aquestes normes evolucionen amb l’objectiu de fer més segura la nostra habitatge, alhora que per facilitar-nos més el seu ús. D’aquí la importància de començar per aquest punt.

La seguretat afecta pràcticament totes les instal·lacions, ja sigui per evitar curtcircuits elèctrics com perquè l’extracció de gasos de la combustió de la caldera de gas sigui l’adequada com per instal.lar productes que no emanin residus que puguin ser perjudicials per a la salut, com passava amb les antigues canonades de plom.

Per tant, complir les normes no és només una tranquil·litat legal, sinó que és una garantia de seguretat, entre moltes altres coses.

La distribució i l’ús

En moltes ocasions la nostra reforma integral inclou una redistribució dels espais de l’habitatge, en aquest cas és evident que hem de modificar la distribució de les instal.lacions existents a el nou ús que donarem de l’habitatge. Però això no és tot, hem de tenir en compte, per exemple, que l’ús de l’electricitat ha anat canviant amb el temps i és convenient assegurar que tindrem a mà els endolls que necessitem, que els punts de llum estaran alineats amb el nostre estil de decoració i que les sortides d’aire condicionat estaran en el lloc adequat perquè el confort sigui màxim, entre d’altres factors.

La incorporació de noves instal.lacions, com la de domòtica, per exemple, també ens obligarà a refer part de la instal.lació elèctrica per portar alimentació als nous punts en què es requerirà.

L’estalvi d’energia i el consum responsable

Que el nostre habitatge sigui sostenible és fonamental, pel nostre bé i pel de tots. Per tant, hem de pensar en com consumim l’energia des del moment en què vam dissenyar la reforma integral.

El primer en què pensem quan parlem d’estalvi energètic a la llar és a utilitzar il·luminació led en tot l’habitatge. Això és el més fàcil i ho podrem fer amb més eficiència si adaptem la nova instal.lació a aquest tipus d’il·.uminació.

Però això no és tot. Com ens està ensenyant la nova factura elèctrica, no és igual consumir electricitat en hora punta, pla o vall. Una cosa semblant està passant amb el gas. Per tant, hem de pensar en el nostre habitatge adaptant els consums, en la mesura del possible, a aquests horaris, de manera que estalviarem diners i col·laborarem a un consum més responsable i millor distribuït de l’energia.

Per descomptat, si l’habitatge disposa de garatge individual, hem d’instal.lar un punt de recàrrega per a automòbil elèctric, si ja disposem d’un vehicle endollable, o fer la preinstal.lació, fins i tot encara que el nostre automòbil actual no ho sigui, perquè el futur s’acosta de pressa i, amb tota seguretat, el farem servir aviat.

Un altre element que no pot passar per alt és estudiar l’opció d’incloure plaques fotovoltaiques a la teulada de casa, si el nostre habitatge és unifamiliar. L’orientació de la teulada, la superfície disponible i el cost total de la instal.lació de determinar si és viable la col.locació d’aquest sistema.

Independentment de l’origen de l’energia, el major consumidor del nostre habitatge és el sistema de climatització, especialment a l’hivern. Replantejar el sistema que utilitzarem pot tenir un gran impacte en el nostre consum. Hi ha tecnologies, com l’aerotèrmia, que si tècnicament són factibles per a la nostra casa, ens permetran reduir de forma important el nostre consum energètic així com les emissions que generem, una cosa molt important per a nosaltres i per a tothom.

Adaptant-nos al futur

Sabem que el món està canviant molt de pressa i això afecta també a casa nostra. Per això, una reforma integral ha d’anar més enllà del que avui necessitem i ha de deixar la nostra llar amb la capacitat de poder adaptar-se al futur.

En aquest punt, pensar en elements que ja han sortit en aquest article, com el punt de recàrrega per a vehicle elèctric, la instal.lació fotovoltaica, la domòtica o una instal·lació de climatització realment de baix consum és fonamental. En uns casos no caldrà finalitzar la instal.lació, perquè encara no tinguem la necessitat, i en algunes només caldrà deixar les canalitzacions o els espais preparats. Això ens permetrà que demà puguem fer coses que avui no necessitem o que ni imaginem.

Només en les pel·lícules futuristes podíem imaginar fa pocs anys que avui entrem a casa i, amb una simple ordre es pugui una persiana, s’encengui un llum o augmentem un grau la calefacció. Tot això, que ja podem tenir avui, és l’avançament del que ens vindrà en els pròxims anys en què la nostra llar serà cada vegada més intel·ligent.

Conclusió

La seguretat, la sostenibilitat i la seva adaptació al futur són tres eixos en què hem de centrar la remodelació de les instal.lacions del nostre habitatge en una reforma integral perquè avui les puguem viure amb total confort i que puguin evolucionar per adaptar-se al futur que ve.

En Construhogar disposem d’excel.lents professionals que t’oferiran les millors propostes perquè les instal·lacions del teu habitatge estiguin preparades per al futur. Demana ara el teu pressupost sense compromís.

Abrir chat