Skip links

Habitatges a prova de futur

El concepte d’habitatges a prova de futur és una de les tendències principals que apareix en l’informe “ The new habitat. Els espais que habitem en la realitat postpandémica ” elaborat pel Grup APE.

En aquest article anem a explicar-te en què consisteix avui aquest concepte.

Els desencadenants d’aquesta tendència

La pandèmia ha fet que passem al nostre habitatge més temps de què havíem passat mai. El 78% de les persones opina que la llar ha estat el nostre santuari durant aquest temps tan difícil. És a dir, la protecció que ens ofereix la llar és un element que ha estat clau durant aquest temps.

Passar més temps a la nostra vivenda ens ha donat una visió més àmplia de la funció que compleix aquesta en les nostres vides, però també de com ens ha ajudat com a ciutadans a passar una situació complexa.

La salut i la protecció són dos factors que han pres força durant aquests dos últims anys, però que seguiran reforçant els propers:

 • L’OMS segueix advertint que la crisi del coronavirus no serà l’última i que amenaces d’aquest tipus continuaran.
 • Les amenaces climàtiques seran també un factor de canvi important. Polítiques com el New Green Deal de la Unió Europea impulsen polítiques d’incentius perquè indústries i ciutats viren cap a models més sostenibles.

Com afectarà això al nostre habitatge del futur

El nostre habitatge es transformarà per ser un refugi capaç d’enfrontar-se a les properes crisis climàtiques i de salut.

L’autosuficiència de les mateixes serà més important en termes d’higiene i alimentació. Solucions de purificació de l’aire, materials higiènics i descontaminants i petits sistemes de cultiu essencials seguiran prenent força.

Aquest concepte de llar com a refugi es traduirà en dissenys i entorns relaxants i càlids, que equilibrin l’estat d’ànim i donin suport al benestar mental. Això afectarà el disseny d’interiors que permeti sentir-nos més protegits així com en un major espai d’emmagatzematge per planificar amb antelació els articles d’emergència i de salut.

D’altra banda, la necessitat de tenir contacte directe amb la natura dins de la llar també prenen gran importància. En aquest context les finestres i tancaments augmenten la seva mida i productes com els tendals s’han convertit en essencials durant els mesos de pandèmia.

Claus per al disseny d’interiors

Hem de tenir en compte en les reformes que fem a la nostra llar els conceptes següents:

 • Qualitat ambiental:
  • La qualitat de l’aire i l’ús de materials saludables que evitin o redueixin les emissions contaminants es convertiran en requisits de disseny.
 • Autosuficiència:
  • S’ha d’equipar als habitatges de solucions per millorar la independència energètica i d’aliments.
 • Vegetació i contacte natural:
  • Deuen definir espais per a plantes i petits sistemes de cultiu a les llars.
 • A prova de pandèmies:
  • La llar ha de redissenyar perquè sigui un refugi capaç d’assistir totes les necessitats de la nostra família durant períodes concrets de temps.
 • Neurociència aplicada al disseny:
  • Les noves tecnologies permetran comptar amb més dades per implementar interiors que ajudin a les persones a trobar-se millor dins de l’habitatge.

Conclusió

Ja sabem el que és estar a casa durant mesos i haver de conformar-nos amb l’espai que teníem accessible. Han estat moltes hores a casa que ens han fet veure com el nostre entorn arriba a afectar el nostre benestar i salut. Per això, tenir en compte en la pròxima reforma integral aquests factors perquè el teu habitatge estigui a prova de el futur és un repte.

En Construhogar sabem que avui hem de treballar en l’habitatge de futur i per això podem oferir-te les millors propostes perquè la teva llar sigui una font de benestar i salut. Demana ara el teu pressupost sense compromís.

Abrir chat