Considerant la situació a què estem arribant al planeta, parlar de bioconstrucció serà cada vegada més freqüent i necessari. En realitat, no es tracta d’un concepte nou. Al passat, les edificacions sempre es feien amb materials naturals i aprofitant els avantatges de l’entorn. Amb l’arribada de les ciutats i el seu creixement ràpid, es van oblidar aquests principis bàsics i vam anar a una construcció totalment artificial i, moltes vegades, perjudicial per a nosaltres i el nostre entorn.
Si no has considerat la bioconstrucció en la reforma integral del teu habitatge, aquí t’expliquem en què consisteix i, possiblement, t’hi fem pensar.
Què és bioconstrucció
Anomenem bioconstrucció el model d’edificació que utilitza sistemes i materials de baix impacte ambiental.
Aquests materials de baix impacte ambiental poden procedir de productes reciclats, ser reciclables en si mateixos o haver-se obtingut mitjançant processos senzills i de baix cost, com ara materials d’origen vegetal i biocompatibles. Per descomptat, aquests materials han d’estar lliures de productes tòxics per a les persones o l’entorn i de residus que impactin negativament al medi ambient.
La bioconstrucció es basa en el principi que el planeta és casa nostra i és la nostra responsabilitat cuidar-lo i preservar-lo, tant per a nosaltres, com per a les generacions futures, així com per als altres éssers vius que l’habiten.
Aquesta manera de construir ens aporta múltiples avantatges, i no només a nosaltres:
- Ambient interior sa, lliure de substàncies tòxiques.
- Disminució de consums d’energia i hídrics.
- Respecte del medi ambient utilitzant materials de construcció renovables.
- Càrrega elèctrica i electromagnètica ambiental reduïda.
Com impacta la bioconstrucció en la nostra reforma integral
Evidentment, la construcció suposa un gran impacte al medi ambient, però amb la bioconstrucció es pretén minimitzar-lo. Quan parlem de reforma integral d’habitatges, l’impacte més gran ja es va produir amb la construcció inicial, però hi ha molt que podem fer per no augmentar aquest impacte a partir de la reforma i també reduir-lo.
Entre tot el que podem considerar a la nostra reforma integral per seguir els principis de la bioconstrucció, destacaríem les següents:
- Ús de materials saludables i biocompatibles.
- Els materials han de ser de matèria primera el menys elaborada possible i si és possible, cal utilitzar recursos de la zona i han d’estar exempts d’elements nocius. Per exemple, hem de reduir o oblidar-nos del PVC, del ciment tradicional, de l’acer pels forjats així com de pintures de porus tancat. Utilitzarem ciments naturals, ceràmica, fusta, aïllaments i pintures que permetin respirar a casa nostra.
- Disseny personalitzat, distribució d’espais i orientació.
- En una reforma integral no podrem canviar l’orientació de l’habitatge, però sí que podrem adaptar l’habitatge a les nostres necessitats reals, evitant espais innecessaris i el millor ús de l’espai disponible, a més de modificar finestres i balcons i aprofitar al màxim l’orientació que l’habitatge ja en té.
- Optimització dels recursos naturals:
- Aquest canvi en la distribució i millor adaptació a l’orientació de l’habitatge, hem de transformar-lo en un millor aprofitament del que la natura ja ens ofereix: llum, sol, vent, … Per exemple, podem reduir l’ús del sistema de climatització, tant a l’estiu com a l’hivern, si fem amb la nostra reforma que el sol calenta millor les estades a l’hivern, alhora que en quedin més protegides a l’estiu.
- Implantació de sistemes i equips per estalviar.
- La instal·lació d’aïllament cap a l’exterior als murs o la de pantalles ventilades a façanes de forta insolació són mesures que permetran regular millor la temperatura interior de l’habitatge. A més, altres mesures com els atomitzadors a les aixetes reduiran el nostre consum d’aigua i les termostàtiques a la dutxa reduiran el consum d’aigua calenta. El mobiliari també és important triar-lo de manera adequada, de manera que sigui de baix impacte ecològic. Per descomptat, els electrodomèstics deuen ser de baix consum i amb baixes o nul·les emissions d’electromagnetisme, microones i qualsevol altre tipus de radiació perjudicial.
- Incorporació de sistemes i equips de producció neta.
- Si l’habitatge ho permet, instal·lar a la reforma un sistema de captació solar és la millor manera d’aprofitar l’energia del Sol, encara que no és l’única mesura que podem prendre. Si, per exemple, disposem de jardí amb arbres o d’un entorn que ens permeti proveir-nos de biomassa, l’ús d’estufes que permetin utilitzar aquests materials seran molt útils i amb un cost gairebé nul.
- Recuperació de residus i depuració d’abocaments.
- En una reforma cal pensar en destinar l’espai adequat que ens permeti la separació de residus per aplicar el programa de reciclatge més adequat, en funció del lloc on visquem. Si l’habitatge ho permet, fer el compostatge dels residus orgànics serà de gran utilitat per fertilitzar el jardí i evitar l’ús de productes químics, per exemple. En determinats tipus d’habitatge, fins i tot serà possible instal·lar un sistema de depuració que permeti utilitzar les nostres pròpies aigües residuals per al reg.
- Establir un bon sistema de manteniment de la vivenda.
- Definir i documentar correctament el manteniment que requereix l’habitatge. Un bon llibre de manteniment permetrà que, amb l’ajuda dels professionals adequats, els equips instal·lats i les característiques constructives no es deteriorin i així puguem continuar considerant el nostre habitatge com una bioconstrucció.
Gavà Mar: una reforma de Construhogar aplicant principis de bioconstrucció
Construhogar ha desenvolupat aquest projecte, conjuntament amb La Bòbila, treballant fins al mínim detall amb molta cura i dedicació.
S’han aplicat els principis sobre bioconstrucció que ha estat possible, amb un disseny personalitzat que ha redistribuit l’habitatge, aprofitant al màxim la seva orientació i els recursos que l’entorn ofereix, com la llum i el sol, alhora que s’han fet servir materials saludables i biocompatibles.
Pots veure el resultat del treball, veient aquí els detalls del projecte.
Conclusió
Encara que no puguem canviar algunes de les característiques del nostre habitatge, sí que hi ha molts elements que podem transformar durant una reforma integral perquè el lloc on vivim el puguem considerar una bioconstrucció.
A Construhogar sabem fer-ho i disposem d’excel·lents professionals que t’assessoraran perquè tu reforma sigui sostenible. Demana ara el teu pressupost sense compromís.